آسانسور و پله برقی

شرکت هونام با داشتن کادری مجرب و متخصص در امور روابط بازرگانی چین و مسلط به زبان چینی جهت عقد قرارداد.

آسانسور یا بالابر

یکی از راحت‌ترین نوع حمل و نقل در داخل ساختمان است. با اینکه ممکن است از پلکان برای رسیدن به طبقات استفاده کنید اما آسانسور یک جایگزین سریع‌تر و مفید‌تر از پله‌ها است.

آن به عنوان یک تجهیزات عمودی برای حمل و نقل تعریف شده است، که برای جابه جایی افراد و کالاها در طبقات ساختمان استفاده می‌شود. به خاطر سهولت و راحتی مردم ترجیح می‌دهند از آسانسور استفاده کنند و انتخاب پلکان برای زمان‌های خاص است.

نکته آزار دهنده در مورد آسانسورها (اگر سعی دارید آن ها را درک کنید)این است که بخش‌های کاری آن‌ها معمولا پوشیده می‌شوند.

از دیدگاه کسی که از لابی به طبقه هیجدهم می‌رود، آسانسور به سادگی یک جعبه فلزی با درهایی است که در یک طبقه بسته می‌شود و سپس در طبقه دیگر باز می‌شود.

از آسانسورها در ساختمان‌های مسکونی و تجاری، بیمارستان‌ها، مراکز خرید، رستوران ها و حتی کتابخانه ها برای حمل اشیاء مربوطه استفاده می‌شود.

خش‌های مهم یک آسانسور عبارتند از:

  • یک یا چند اتاقک آسانسور (جعبه‌های فلزی)که بالا و پایین می‌روند.
  • نیروی مقاوم که به اتاقک آسانسور تعادل می‌دهد.
  • یک موتور الکتریکی که اتاقک‌های آسانسور را بالا و پایین می‌برد و شامل یک سیستم ترمز می‌شود.
  • یک سیستم از کابل‌های فلزی قوی و قرقره‌ها که بین اتاقک‌های آسانسور و موتورها حرکت می‌کنند.
  • در صورت شکستن کابل‌ها، سیستم‌های امنیتی مختلفی برای حفاظت از کسانی که درون اسانسور هستند وجود دارد.
  • در ساختمان های بزرگ، یک سیستم کنترل الکترونیکی است که با استفاده از الگوریتم آسانسور (نوع پیچیده‌ای از منطق ریاضی) اتاقک‌های آسانسور را به طبقات مناسب هدایت می‌کند تا اطمینان حاصل شود که افراد زیادی با سریع‌ترین و بهترین روش بالا و پایین می‌روند (خصوصا در ساختمان‌های بسیار بزرگ و شلوغ در ساعات اوج ازدحام مهم است).

سیستم‌های هوشمند طوری برنامه ریزی شده‌اند که در ابتدای روز افراد زیادی را بالا ببرند و در پایان روز برعکس پایین آورند.

انواع آسانسور

انواع مختلفی از آسانسور وجود دارد که می توان آن‌ها را در موقعیت‌های مختلف برای اهداف متفاوتی به کار برد.

آسانسورهای مسافربر

آسانسورهای مسافربر برای حمل افراد طراحی شده‌اند و می‌توانند در اشکال مختلفی باشند. از آن جایی که این آسانسورها مسافران را حمل می‌کنند، باید شرایط و استانداردهای خاصی را برای اطمینان از ایمنی آن‌ها در نظر بگیرند. آن ها می‌توانند در گستره ای از اندازه ها قرار بگیرند و تعداد مختلفی از مسافران را حمل کنند.

این آسانسورها را می توان با طرح‌های مختلف، در داخل و خارج از کابین تجهیز کرد بنابراین می‌توانند با طراحی و سبک فضای اطراف آن متناسب باشند. این آسانسورها در موقعیت‌های مختلفی، از مراکز خرید گرفته تا اقامتگاه‌های خصوصی استفاده شوند.

آن‌ها همچنین سریع‌تر از دیگر انواع بالابر حرکت می‌کنند چون اغلب در ساختمان‌های مرتفع مورد استفاده قرار می‌گیرند که در آن مسافران ممکن است از چندین طبقه عبور کنند.

این آسانسورها می‌توانند تجهیزات دیگری نیز داشته باشند، مانند صفحه نمایش تلویزیونی، بلندگو برای پخش موسیقی یا اعلان‌ها، آگهی‌ها و تبلیغات صوتی و تصویری.

آسانسورهای شیشه ای:

آسانسور شیشه ای نوعی آسانسور مسافربری است که در و دیواره‌های شیشه‌ای دارند. آن‌ها می‌توانند در هر شرایطی که یک بالابر معمولی مسافربر استفاده می‌شود مورد استفاده قرار گیرد، اما به عنوان یک جایگزین شیک‌تر عرضه می‌شوند. آن‌ها اغلب به دلیل زیبا بودنشان انتخاب می‌شوند. در حالی که وسیله‌ای برای حمل و نقل فراهم می‌کنند، می‌توانند روشی برای حفظ سبک ساختمان نیز باشند.

جنس کابین شیشه‌ای از نوعی شیشه به نام لمینت (شیشه جلوی اتومبیل) است این نوع شیشه در مقابل ضربه بسیار مقاوم بوده و اگر در اثر ضربه بسیار قوی بشکند فرو نمی‌ریزد و در جای خود باقی می‌ماند.

آسانسورها خدماتی:

آسانسور خدماتی برای حمل مسافر طراحی نمی‌شود، بلکه معمولا کالای برخی از آن‌ها را حمل می‌کند. این بدان معنی است که این آسانسورها مجبور نیستند همان استانداردهای مورد نیاز برای آسانسور مسافربری را فراهم کنند.

 آسانسورهای غذا بر:

آسانسور غذا بر اغلب در محیط آشپزخانه، رستوران‌ها، هتل ها و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. این آسانسور کوچک برای انتقال غذا از آشپزخانه به محل سرو آن به کار می‌رود. آن‌ها همچنین می‌توانند در محیط‌های دیگر مانند بیمارستان‌ها یا ادارات مورد استفاده قرار گیرند.

آسانسورهای دستی:

آسانسورهای دستی به منظور حمل کالاهای بزرگ‌ روی قفس‌های چرخ دار و متحرک طراحی شده‌اند. آن‌ها اغلب در یک فروشگاه یا هر محیط دیگری که ممکن است برای حمل و نقل کالا بین طبقات لازم باشد، یافت می‌شوند.

آسانسورهای معلول بر:

آسانسورهای معلول بر می‌توانند انواع مختلفی داشته باشند و می‌توانند زیر مجموعه دسته‌های مختلف قرار بگیرند، در حالی که هدف آن‌ها انتقال افرادی با مشکلات مربوط به تحرک است.

آسانسورهای پله:

آسانسور پله اغلب در خانه مورد استفاده قرار می‌گیرد و راهی آسان برای افراد برای بالا رفتن و پایین رفتن از پله‌ها فراهم می‌کند. این کار معمولا با نشستن آن‌ها روی یک صندلی موتوری انجام می‌شود که آن‌ها را از یک طیقه به طبقه دیگر می‌برد.

آسانسورهای آتش نشانی:

آسانسور طراحی شده برای حفاظت اضافی، تحت کنترل مستقیم آتش نشانی و خدمات امداد نجات است و در مهار آتش استفاده می‌شود. اگر ساختمان دارای طبقات ۱۸ متر بالاتر یا ۱۰ متر پایین تر از سطح دسترسی به خدمات آتش نشانی باشد، یک آسانسورآتش نشانی مورد نیاز است.

آسانسورهای وسایل نقلیه:

معمولا در گاراژها یا در مراکز تولیدی استفاده می‌شوند. این آسانسورها، دسترسی به ساختمان‌ها را برای رانندگان آسان‌تر می‌کنند. برخی از آن‌ها حتی می‌توانند بچرخند، به طوری که راننده فقط به جلو حرکت کند و هرگز نیاز نباشد دور بزند یا دنده عقب بگیرد.

آسانسورهای بیمارستانی:

آسانسور‌های تخت بر معمولا برای حمل بیمارانی است که قادر به جابه جایی و یا برخواستن نیستند. این آسانسور‌ها در زمان قطع برق هم می‌توانند به کار خود ادامه دهند. دارای صدای کم و حرکت نرم و آهسته برای جا به جایی بین طبقات هستند.

انواع آسانسور بر اساس مکانیزم داخلی

آسانسورها را با توجه به نیروی محرکه و نوع کاربرد آن ها به چند دسته کلی تقسیم بندی می کنند. تقسیم بندی انواع آسانسور راهنمای بسیار خوبی برای افرادی است که قصد خرید و نصب آسانسور را دارند و در انتخاب نوع آسانسور دچار سردرگمی هستند. انواع آسانسور عبارتند از :

  • آسانسور کششی
  • آسانسور هیدرولیک
  • آسانسور مغناطیسی
  • آسانسور پنوماتیک
  • آسانسور پیچی
  • آسانسور روملس (نوعی آسانسور کششی)

آسانسور کششی

همانطور که از نام آسانسور کششی مشخص است، این آسانسور از ویژگی کششی توسط سیم بکسل ها استفاده می کند و کابین را به حرکت در می آورد.

در آسانسورهای کششی عمده انرژی مورد نیاز توسط موتور آسانسور که در موتورخانه آسانسور تعبیه شده است تامین می گردد و وزنه تعادل نیز به وسیله ایجاد اختلاف وزن سبب حرکت کابین می گردد. این نوع آسانسور از رایج ترین نوع آسانسورها  می باشد که از مهم ترین مزایای آن می توان به قابلیت استفاده برای ارتفاعات بالا و هم چنین مصرف انرژی کم اشاره کرد.

اگر تا به حال اسم آسانسور روملس را شنیده اید، جالب است بدانید آسانسور روملس نیز نوعی از آسانسور کششی است با این تفاوت که روملس نیازی به موتورخانه ندارد و برای مکان هایی که با محدودیت فضا برای نصب آسانسور مواجه هستند، بهترین گزینه می باشد.

آسانسور هیدرولیک

آسانسور هیدرولیک نوع دیگری از آسانسورها می باشند که به وسیله فشار روغن موجود در پمپ روغن و جک هیدرولیک، کابین آسانسور را به حرکت در می آید و بار یا انسان را جا به جا می کند. از آسانسورهای هیدرولیکی برای ارتفاعات کم تر استفاده می شود.

لازم به ذکر است با توجه به این که در آسانسور هیدرولیک کادر وزنه وجود ندارد، نیاز به موتور آسانسور قوی تری نسبت به آسانسورهای کششی می باشد.

مزایای آسانسور هیدرولیک

  • نصب آسان و سریع تر
  • کم تر بودن هزینه تعمیر و نگهداری
  • نرمی و کم صدا بودن در زمان حرکت آسانسور
  • توانایی بالا در جا به جایی بارهای بسیار سنگین
  • امنیت بسیار بالا
  • عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام

آسانسورهای مغناطیسی

همان طور که از نام آسانسورهای مغناطیسی مشخص است، در این نوع آسانسور از انرژی مغناطیسی برای  ایجاد حرکت کابین آسانسور استفاده می شود.

سیستم آسانسورهای مغناطیسی به گونه ای است که بدون استفاده  از موتور و کابل کار می کنند. از جمله مزیت های آسانسور مغناطیسی می توان ایمنی بالای آن را نام برد و از معایب آن به گران بودن آن نسبت به سایر آسانسورها اشاره نمود.

آسانسورهای پنوماتیک

آسانسورهای پنوماتیک که فاقد موتورخانه هستند بیشتر برای داخل خانه های ۲ تا ۴ طبقه (دوبلکس و …) مورد استفاده قرار می گیرند و جهت جابجایی بار و انسان به صورت محدود می باشند. آسانسور پنوماتیک به طور متوسط توانایی جا به جایی حدود ۲۴۰ کیلوگرم بار را دارند و از سیستم وکیوم برای ایجاد حرکت کابین آسانسور استفاده می کنند.

آسانسورهای پیچی

نوع دیگری از آسانسورها، آسانسورهای پیچی هستند که مناسب برای خانه هایی با حداکثر ۴ طبقه و فضایی محدود برای نصب آسانسور می باشند. ایمنی آسانسورهای پیچی به حدی بالاست که در اکثر موارد از این نوع آسانسور با عنوان آسانسور بدون سقوط یاد می کنند.

آسانسور پیچی شامل یک پیچ بلند، یک مهره و یک تسمه است که به وسیله یک موتور باعث ایجاد حرکت کابین آسانسور می شوند. هرچند این آسانسورها نیاز به موتور دارند ولی نیازی به موتورخانه ندارند زیرا موتور آسانسورهای پیچی روی بدنه آن ها نصب می شود.

از آسانسورهای پیچی در سایزهای مختلفی و با میزان ظرفیت های مختلف می توان بهره برد.

پله برقی 

راه پله ی متحرکی است که به منظور حمل و نقل افراد و مسافر به بالا و پایین و در یک ارتفاع عمودی استفاده می شود . پله برقی در سراسر دنیا و در مکان هایی که امکان نصب آسانسور وجود ندارد نصب می شود .

بیشترین استفاده از این وسیله در فرودگاه ها و مراکز تجاری ، مراکز حمل و نقل ، مراکز خرید ، هتلها و ساختمانهای عمومی است.

پله برقی دارای مزایای بسیاری است به طوری که دارای قابلیت جابه جایی حجم بالایی از افراد می باشد و همچنین قابلیت نصب در همان محل پله های معمولی را دارند .

پله برقی ها هیچ زمان انتظاری ندارند مگر در ترافیکهای بسیار سنگین جمعیتی. همچنین از آنها می توان برای هدایت مردم به خروجی های اصلی  یا مکانهای خاص مورد نظر کارفرما استفاده کرد.

انواع سرپوشیده آنها برای استفاده در فضای باز نیز در دسترس می باشد. تعداد پله برقی های نصب شده در ایالات متحده بیش از ۳۰٫۰۰۰ دستگاه تخمین زده می شود که قادرند سالانه ۹۰ میلیارد مسافر را جابجا نمایند.

پله برقی و هم خانواده آن یعنی پیاده رو برقی نیروی محرک خود را  با استفاده از موتورهای جریان متناوبی که سرعت ثابتی را ایجاد می کنند تامین می نمایند. این سرعت عموما بین ۰٫۳ تا ۰٫۶ متر بر ثانیه است.

“اختراع پله برقی به شکل قابل استفاده برای عموم را به یکی از کارمندان شرکت آسانسور اوتیس بنام چارلز دی سیبرگ نسبت می دهند.”

در ۱۹۱۰ سیبرگ حق ثبت اختراع خود را به شرکت آسانسور اوتیس واگذار نمود. علیرغم پیشرفتهای بسیاری که در زمینه تکمیل این اختراع از بدو تولد تا کنون صورت گرفته، اما طراحی اولیه سیبرگ، هنوز هم اساس ساخت پله برقی است. این ماشین تشکیل شده از دو پلتفرم بالا و پائین که توسط یک خرپای فلزی بهم متصل هستند. خرپا شامل دو چرخ محرک  است که یکسری پله تاشو را  بصورت یک حلقه پیوسته به حرکت در می آورند. خرپا همچنین مجهز به حفاظ و  دو نوار دستگیره است که با سرعتی هماهنگ با سرعت حرکت پله ها حرکت می کنند .

اجزای پله برقی :

 

سکو های بالا و پایین :

این سکو ها ، قسمت های منحنی به همراه موتور، گیربکس و پله ها را در خود جای می دهند  سکوی بالا شامل موتور گیربکس و سایر تجهیزات اصلی می باشد .

سکوی پایینی چرخها و تجهیزات لازم جهت بازگشت پله به مبدا را درخود نگهداری می کند ، همچنین این قسمت ها وظیفه ی استحکام خرپا را به عهده دارند .

همچنین این سکو ها دارای سینی شانه ای هستند که یکی از وطایف آنها ایجاد محلی برای سوار و یا پیاده شدن مسافران می باشد .

این سینی ها اغلب متحرک بوده و برای دسترسی به قطعات و تجهیزات زیر سکو ها قابلیت جابه جایی دارند .

“صفحه شانه ای ، قسمتی است که بین سکو و پله های متحرک قرار می گیرد”نام گیری آن بخاطر این است که لبه های رو به روی پله ی آن مجهز شانه هایی است که بین لبه های پله ها قرار می گیرند. این طراحی بدین جهت بکار رفته تا فاصله ما بین قسمت ثابت سکو و پله ها را پرنموده و اجازه ندهد تا اشیا در این شکاف گیر کنند.

قطعات و اصطلاحات پله برقی

1- ارتفاع پله برقی
عبارت است ازمیزان جابه جایی عمودی که توسط پله برقی انجام گیرد.به زبان ساده تر ارتفاع دو تراز طبقاتی که پله برقی بین آن طبقات مسافرین را جابجا می نماید.

2- طول افقی پله برقی

عبارت است از فاصله افقی بین نشیمنگاههای بالا و پایین، که براساس ارتفاع بالابری و زاویه شیب توسط سازندگان محاسبه می گردد.

3- طول مفید پله برقی
طول مسیری که مسافر برروی پله برقی سوار شده و حرکت می نماید.

4- سرعت

سرعت پله برقی بین 0.5 الی 0.75 متر بر ثانیه می باشد.

5- شیب پله برقی
زاویه ای که استپ یا تسمه نسبت به سطح افق می سازد.
طبق استاندارد در صورتی که ارتفاع پله برقی بیش از 6 متر باشد و یا سرعت پله برقی بیش از 0.5 متر بر ثانیه باشد شیب آن نمی تواند از 30 درجه بیشتر باشد.

6- عرض پله برقی
پله برقی ها معمولا با عرض استپ 60، 80 و 100 سانتی متر ساخته می شوند. در پله برقی های با عرض 60 سنتی متر برروی هر استپ فقط یک نفر جا می گیرد. اما در پله های برقی با عرض 80 سانتی متر یک نفر با یک بچه امکان ایستادن دارند، و در پله های با عرض 1 متر دو نفر به راحتی می توانند در کنار هم بایستند.

7- استپ

به هر یک از پله های پله برقی می گویند که از اصلی ترین اجزا پله برقی محسوب می شود.

8- پالت (pallet)
در پیاده روهای متحرک به جای استپ از پلیت های عاجداری استفاده می شود که به آنها پالت می گویند.

9- شانه و کامپلیت

در قسمت بالا و پایین پله برقی در محلی که استپ های افقی پس از طی مسیر به داخل پله برقی هدایت می شوند، موانع ثابت و دندانه داری نصب شده است تا ضمن سهولت در خروج مسافرین مانع ورود جسم خارجی و یا اعضای بدن به داخل پله برقی گردد.به قطعات یاد شده شانه گفته شده و به محلی که شانه ها برروی آن نصب می گردند کامپلیت گویند.

10- دستگیره یا هندریل

به منظور ایجاد تعادل و تسهیل حرکت مسافرین برروی پله برقی و پیاده روهای متحرک نوارهای متحرکی بر روی نرده های کناری پله برقی نصب می گردد که به آن هندریل می گویند. هندریل حرکت خود را از سیستم محرکه پله برقی گرفته و سرعتی برابر با سرعت استپ دارد.

11- نرده پله برقی یا بالستریت (Balustrades)
به منظور جدا نمودن مسیر حرکت مسافرین بر روی پله برقی، ایجادایمنی و جلوگیری از سقوط از روی پله برقی، نرده هایی با طرحهای مختلف در کناره های مسیر حرکت مسافرین تعبیه می شود. درضمن هندریل ها بر روی نرده نصب می گردد.

12- اسکرت (Skirting panels)
صفحاتی که در دو طرف پله برقی در مجاورت مسیر حرکت استپ ها قرار دارند، اسکرت نامیده می شوند.

13- دک داخلی (inner deck)

دک به معنای عرشه می باشد دک داخلی به صفحات اتصال دهنده اسکرت ها و بالستریت ها گفته می شود.این صفحات امکان دسترسی به هندریل و مسیر عبور آن را فراهم می نمایند.

14- دک خارجی (outer deck)

دک خارجی به صفحات اتصال دهنده بالستریت ها به کلدینگهای کناری اطلاق می گردد.

15- درب محافظ ایستگاههای بالا وپایین
فضای ایستگاههای بالا و پایین پله برقی توسط صفحات محافظی پوشیده می شوند که علاوه برایجاد ایمنی تردد از روی چاله های پله برقی وظایفی از قبیل ممانعت از خروج صدای تجهیزات موتورخانه را در زمان حرکت و نیز جلوگیری از دسترسی افراد متفرقه به تجهیزات داخلی را دارا می باشد.